Imam 4 Mazhab menjelaskan tentang Reaka’at shalat Tarawih

Kitab Fikh 4 Mazhab menjelaskan tentang Terawih berapa rakaat ??Kitab ini juga menyatakan apa yang dilakukan oleh Saidina Omar adalah sebagai menjelaskan amalan yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w yang mana beliau telah melakukan dengan 20 rakaat.Bacalah sendiri apa pandangan 4 mazhab? mazhab ke-5 tak dak yaaaa !! Jangan jadi Asri dan mereka yang sewaktu dengannya yang suka nak merojak mazhab.Wahabi la tu !!!
la ni pun ada Wahabi selimut yang dah mula terbuka pekungnya.Kata tak dak mazhab…bila ditanya berapa rukun sembahyang ikut sunnah(hadis)??? ternganga !!!tak boleh nak jawab.Para Ulama dah buat elok,tapi puak-puak ni tak sedar diri !!!

Mufti Mesir Menjelaskan Bilangan Rakaat Terawih

Lihat bagaimana Mufti menjelaskan sikap golongan MUTASYADDID(pelampau) di Mesir khasnya dan amnya diseluruh dunia yang bersikap keras dengan memaksa orang ramai agar berpegang dengan fatwa mereka dan sekirannya bercanggah pastinya dituduh sebagi sesat,bidaah dan sebagainya…Sedangkan 20 rakaat adalah IJMA’ di sisi Ummah.

Di Sisi Syafeiyyah bilangan raka’at terawih adalah 20 rakaat dan bukan 8 sebgaimana yang digembar-gemburkan oleh Mutasyaddid(pelampau) wahabi la tu…..itu adalah berdasarkan apa yang telah dijelaskan oleh Imam Nawawi dengan katanya: Mazhab kami adalah 20 raka’at !!!!!Kita orang Malaysia adalah bermazhab dengan Mazhab Shafei,yang diwartakan didalam jab-jab agama negeri-negeri selain Perlis adalah Mazhab Shafei.Selangor plak memandai buat arahan masjid-masjid buat 8 dengan tazkirah plak !!!!!


Didalam muka surat ini pula dijelaskan kenyataan Ibnu Hajar yang menyatakan di sisi kami selain ahli Madinah adalah 20 raka’at.sementara Ahli Madinah melakukan mereka itu dengan 36 raka’at.


Bacalah sendiri penulisan Dr Ali Juma’ah tantang terawih .Nak terjemahkan kurang masa.Walaubagaimana pun telah ana jelaskan dalam tajuk Terawih 20 rakaat.

Didalam penulisan Dr Ali Jumaah juga menyatakan Ibnu Taimiyyah yang didokong oleh golongan MUTASYADDID(pelampau) juga memfatwakan bilangan rakaat terawih 20 rakaat.Janganlah jadi lebih mangkuk dari kuah…hi hi…mangkuk hayun ler ni ramai…..mangkuk hayun yang perasan dirinya mujtahid seperti Shafei dan imam-imam yang lain.

Bacalah sendiri dan jangan pandai untuk membuat kesimpulan sendiri !!!Sedar diri tu dan jangan jadi seperti golongan Mutasyaddid(pelampau wahabi).

http://al-subki.blogspot.com/
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: